5.8.2016

Hormistot

Valmispiippuvalikoima

Perinteisesti ammattitaitoa vaativasta piipun muurauksesta voi nyt selviytyä helposti ja nopeasti valmispiippujen ja hormistojen avulla. Alta löydät myynnissä olevan valikoimamme, joka sopii Suomen vaihtelevaan säähän. Korjaamme hormistoja myös liukuvalu-menetelmällä sekä putkittamalla. Meiltä saat myös asennuksen takuutyönä.

 

 

Valmispiippu Rondo – esittely

Perinteisesti ammattitaitoa vaativasta piipun muurauksesta voi nyt selviytyä helposti ja nopeasti. Valmispiippu Rondo, uuden vuosituhannen hormiratkaisu, on laadukkaista, tehdasvalmisteisista osista asennettava, paloturvallinen valmispiippu.

Valmispiippu Rondo - hormistotOrmaxin sisaryritys Schiedel GmbH Saksassa on jo yli 50 vuoden ajan valmistanut ja kehittänyt piippuja Euroopan markkinoille. Schiedelille myönnettiin ensimmäisenä piippuvalmistajana Euroopassa ISO 9001-laatusertifionti. Yhdessä suomalaisten rakentamisen asiantuntijoiden kanssa Ormax ja Euroopan johtava elementtipiippujen valmistaja, Schiedel, ovat nyt kehittäneet erityisesti Suomen vaativiin olosuhteisiin sopivan piippujärjestelmän, joka on kestävä, paloturvallinen sekä helppo ja nopea asentaa myös itse.

Helposti asennettava valmispiippu

Valmispiippu Rondo rakentuu 1200 asteessa poltetuista keraamisista, haponkestävistä hormielementeistä, hevytsoraharkoista sekä näiden väliin asennettavista 5 cm:n mineraalivillaeristeestä. Kunnon eristyskerros pitää lämmön valmispiippu Rondon sisällä, mikä parantaa vetoa ja vähentää kondenssikosteuden muodostumista.

Valmispiippu Rondo on Ympäristöministeriön tyyppihyväksymä. Valmispiippusarjaan kuuluvat harkko- ja hormielementtien lisäksi tarvittavat hormiliitäntäelementit, valmistulilaasti, savupelti sekä halutessa lappeen yläpuolisten osien pellityssarja ja piippuhattu.

Ormaxille myönnetyn ISO 9001-laatusertifikaatin mukaan valmispiippu Rondon laatua valvotaan tarkasti sekä valmistuksen että kuljetusten kaikissa vaiheissa.

Valmispiippu Rondo on helppo ja nopea asentaa

Valmisosista rakentuva piippu on nopea asentaa. Jo kolmesta hormielementistä syntyy 1 m piippua. Työkaluiksi asentamiseen riittävät kulmahiomakone tai kovametalliteräsaha, pora, vesivaaka ja muuraustarvikkeet.

Valmispiippu Rondo sopii omakotitalojen, pari- ja rivitalojen, lomamökkien ja saunojen

 • uuneihin
 • takkoihin
 • kiukaisiin
 • saunapatoihin
 • kaminoihin
 • lämmityskattiloihin

Valmispiippu Rondon lämpökapasiteetti on 90 kW eli noin 7,5 kertaa tavallisen omakotitalon tarve.

Tehokas valmispiippu tulisijan mukaan

Hyvä piippu tehostaa tulisijan toimintaa ja on ympäristölle ystävällinen.
Tehokkaasti toimiakseen hormi on aina mitoitettava tulisijan mukaan.

Mikäli piippua ei soviteta tulisijan mukaan, veto hormissa voi heiketä ja hormin seinämiin voi tiivistyä kosteutta. Tulisijan vaatima hormikoko selviää helpoimmin valmistajan esitteestä.

Puulämmitteisille tulisijoille, avotakoille ja useimmille valmistakoille suositellaan hormia, jonka sisäläpimitta on 16-20 cm. Läpimitaltaan 16 cm:n hormi soveltuu myös kiukaiden ja pienten puulämmitteisten tulisijojen hormiksi. Asennuksessa tulee ottaa huomioon tulisijan- tai kattilanvalmistajan ohjeet.

20 + 16 cm:n valmispiippu Rondo on uudisrakentamiseen erityisen hyvin sopiva, joustava hormiratkaisu, joka antaa muuntelumahdollisuuksia myöhemminkin.

Kaksi tulisijaa samaan hormiin

Yleensä jokaiselle tulisijalle rakennetaan oma hormi. Samassa kerroksessa olevat kaksi samaa polttoainetta käyttävää tulisijaa voidaan kuitenkin yhdistää samaan hormiin. Tällöin molemmat tulisijat on varustettava omalla savupellillä, eikä niitä voi käyttää samanaikaisesti.

Korkea piippu, parempi veto

Savupiipun korkeus vaikuttaa sen veto-ominaisuuksiin ja paloturvallisuuteen. Vedon ratkaisee piipun aktiivinen korkeus eli etäisyys uunin hormiliitännästä piipun huippuun. Paras paikka piipulle on lähellä katon harjaa. Tällöin veto on parhaimmillaan ja piipun korkeus lappeen yläpuolella on mahdollisimman pieni. Paloturvallisuusvaatimusten mukaan piipun tulee ulottua oheisten kuvien mukaisesti vähintään 0,8 m tai 1.0 m katon lappeen tasoa ylemmäksi.

Paloturvallinen piippukokonaisuus

Hormiliitäntä on kohta, joka kuormittuu piipussa eniten. Valmispiippu Rondon hormiliitännät ovat tehdasvalmisteisia, mikä lisää liitäntöjen paloturvallisuutta.

Ennen piipun tilausta on hyvä varmistaa tulisijan valmistajalta, tuleeko hormiliitoselementin olla suorakulmainen vai pyöreä tai tuleeko tulisijaan alaliittymä (esim. varaava takka).

Haponkestävä keraaminen hormi – pienempi hormipalon vaara

Mitä vähemmän piippuun muodostuu nokea, sitä pienempi on hormipalon vaara. Poltetun, keraamisen Rondo-sisäpiipun tärkeä valmistusaine on kierrätysposliini, joka kestää kuumuutta ja happoja enemmän kuin mikään muu tunnette piippumateriaali. Sileän sisäpinnan ansiosta oikein tapahtuvassa lämmityksessä noki ei pääse kiinnittymään piipun seinämiin.

Noki- ja nuohousluukku

Savuhormien suunnittelussa on hyvä muistaa, että ne on voitava vaikeuksitta puhdistaa kaikista kohdista yleisesti käytössä olevilla nuohousvälineillä. Vaikka hormi voitaisiin puhdistaa tulisijoituksen kautta, on hormiin suositeltavaa asentaa erillinen puhdistusluukku. Puhdistusluukku asennetaan vähintään 50 mm palavarakenteisen lattiatason yläpuolelle. Luukun eteen varataan vähintään 0,6 m työtila.

Piipun vahvistaminen ja päällystäminen

Jos piippu ulottuu yli 1 m katon lappeen yläpuolelle, tulee piippu vahvistaa raudoittamalla. Valmispiippu Rondon harkkoelementeissä on raudoitusta varten reiät, joihin valetaan esim. 8 mm:n harjaterästangot. Lopuksi vesikaton yläpuolelle tuleva osa piipusta päällystetään esim. valmispiippu Rondon piipunpellityssarjalla ja piippu varustetaan piippuhatulla.

Asennusohjeet

Kun tilaat valmispiipun, ilmoita tilauksen yhteydessä piipun korkeus, liittymän muoto (pyöreä tai suorakaide) ja varusteista esim. puhdistus- tai nokiluukku, pellitykset ja piippuhatut. Toimituksen yhteydessä saat tarkat asennusohjeet.

Asennus valmispiippu Rondo Takkamestarit Kohonen

 1. Perusta piippu liikkumattomalle ja palamattomalle alustalle muuraamalla harkko ja piipun pohjalaatta kiinni alustaan. Tarkista piipun suoruus.
 2. Asenna eriste.
 3. Asenna alaliittymäelementti. Levitä tulilaasti hormielementin huullokseen.
 4. Muuraa seuraavat kerroket vastaavasti.
 5. Leikkaa kulmahiomakoneella savupeltiä varten sopiva aukko. Asenna savupelti
 6. Naulaa puhdistusluukku kiinni harkkoelementtiin.
 7. Kiinnitä piippuhattu pulteilla.
 8. Tämän jälkeen valmispiippu Rondo on pinnoitusta vaille valmis. Piippu voidaan pinnoittaa esim. rappaamalla, slammaamalla antiikkilaastilla tai laatoittamalla.
Facebooktwitterpinterestlinkedinmail